Turcsán Kata- Amit még nem tudtál a SpartaForce®-ról

Talán Nektek is feltűnt már, hogy a SpartaForce® -ról szóló híreinkben az edzés neve mellé felkerült a bejegyzett márkát szimbolizáló „®” jelzés. Ez nem véletlen, hiszen a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a SpartaForce®-ot védjegyoltalom alatt álló márkaként jegyezte be.

Az edzésmódszer egyik megálmodója Turcsán Kata, aki a CoolFit-ben is rendszeresen tart – a vendégeink körében igen népszerű – SpartaForce® órákat. Interjúnkban Katával beszélgettünk erről a remek edzésmódszerről.

Mi maga a SpartaForce®?

„A SpartaForce® tulajdonképpen a Crossfit, a TRX és a BootCamp ötvözete, amelyekből kiemeltük az alakformálás és izomtónus javítás szempontjából leghatékonyabb gyakorlatsorokat. Az órákon különféle eszközöket használunk a teljes test átmozgatására, ilyen például az autógumi, kettlebell, rope (kötél), agility létra, súlyzótárcsa, TRX és még sorolhatnám. A SpartaForce® tehát lényegében egy igen változatos állóképesség javító, erősítő, izomtónus fejlesztő edzésforma.”

Miért döntöttetek úgy, hogy ezek a gyakorlatsorok kerüljenek az órák menetébe?

„Ha edzésről van szó, szinte mindenki ugyanazt az eredményt szeretné elérni: kerek popsi, lapos has, formás lábak. A gyakorlatokat tudatosan úgy válogattuk össze, hogy a leginkább támogassák ezen célok elérését. Nagyon fontos szempont volt az is, hogy alapgyakorlatokat válasszunk, mert mindig az alap mozgásformák a leghatékonyabbak. Sajnos a hatékonysággal a nehézség is együtt jár, ezért itt is érvényesül az a „törvény”, hogy ami a leghatékonyabb, az egyben a legnehezebb is. ”

Kinek szól leginkább az óra?

„Erre egyetlen frappáns mondattal tudok válaszolni: Mindenkinek, aki valóban változtatni szeretne az életén, és eljut arra a pontra, hogy feláll a székből és új ember akar lenni! Sokszor hallom azt vendégektől, hogy a SpartaForce® túl nehéz, csak akkor vág bele, ha már megfelelő az állóképessége. Ez azonban téves következtetés, hiszen éppen itt az órán tudunk a leginkább fejlődni akár kezdő, akár haladó edzettségi szintről indulunk. Az órán ugyanis mindenki annyi gyakorlatot végez, amennyit bír, és természetesen kitartó munkával hétről hétre többet fog bírni.”

Turcsán Kata

Miben tudnátok leginkább megkülönböztetni az órát más hasonló óráktól?

„Két fontos dolog van, ami a SpartaForce®-ot egyedivé varázsolja. Az egyik a laza, vicces, kötetlen hangulat, ami spirituálisan nagyon sokat ad a vendégeknek. Az órán biztosan nem fogsz merev „tanár-diák” viszonnyal találkozni, helyette egy egymást motiváló, bulizós csapatban találod magad. A másik egyediség, hogy itt semmi sem kötött, mindig vannak új elemek. Mindössze három dolog fix az órán, hogy van bemelegítés, van levezetés, és hogy a kettő között mérhetetlenül elfáradsz J. Ezen kívül minden változik, így az óra állandó meglepetést tartogat.”

Valószínűleg sokunkban felmerült már a kérdés, hogy honnan jött az ötlet egy saját edzésmódszer életre hívására és hogy miért éppen az ókori világ legszigorúbb katonai államáról kapta a nevét?

„A válasz biztosan meglepő lesz, mert az ötlet és a név is ugyanabban a pillanatban született meg, a 300 című film megtekintésekor. A moziban ülve egyszerűen elvarázsolt az a hangulat, ami az egész filmet áthatotta. Ott a főhős, Leónidasz, aki az utolsó véréig képes harcolni a céljaiért és ott állnak mögötte a katonái, akik kétely nélkül, vakon követik őt bárhová. Egy csapatként küzdenek és halnak meg a közös célokért. Amikor ott ültem a moziban azt mondtam magamban: igen, pontosan ez az a küzdelem, csapatszellem, amit én is szeretnék elérni az óráimon: hogy egy csapatként, felkészülten, közös tervekkel küzdjünk egymás és a saját céljainkért.”

Mi a célotok, személyes motivációtok, jövőbeli tervetek a SpartaForce®-szal kapcsolatosan?

„A legfontosabb célunk, hogy minél több ember számára elérhetővé tegyük a SpartaForce® órát. Ehhez természetesen edzőkre van szükség, ezért a következő lépés egy oktatási program kidolgozása és elindítása ahol akkreditált képzés formájában készítünk fel edzőket az óra leadására. Jelenleg már dolgozunk az oktatási anyagokon, így várhatóan májusban már indulhat az első oktatói csapat képzése”.

Kata Spartaforce