Gerinctorna: nemcsak a gerinced egészségéért!

A CoolFit órarendjében biztosan találkoztatok már a Gerinctorna + Core training programmal. Sokakban azonnal megfogalmazódik az igény arra, hogy kipróbálja ezt az órát, hiszen sokat hallunk, a helyes testtartás és a gerincünk egészségének fontosságáról. Ha ülő munkát végzünk, azért, ha egész nap talpon vagyunk, azért, ha pedig folyamatosan edzünk, akkor azért fontos a gerincünk és izmaink védelme. Igen jól olvastátok, a folyamatos edzés mellett is elengedhetetlen, hogy plusz időt szánjunk izmaink, gerincünk nyújtására, lazítására.

A következő cikkben Leirer Krisztával beszélgettünk a gerinctornáról, hogy bemutassuk nektek eme csodaszer valamennyi jótékony hatását.

Mi a Gerinctorna + core training lényege?

Az edzésprogram nevét meghallva sokan úgy gondolják, hogy a gerinctorna kizárólag a gerincünkre és az azzal kapcsolatos problémákra jelent megoldást. Ez azonban nem így van. A gerinctorna az egész testünkre jótékony hatással bír. Miért mondom ezt? Mert nemcsak a helyes testtartás kialakításában, a gerinc egyensúlyának megteremtésében és az ebből fakadó csípő-és vállizületi elváltozások oldásában segít, hanem emellett feszesebbé, rugalmasabbá, varázsolja a test tónusait, nyújtja izmainkat, növeli a hajlékonyságot, fejleszti az egyensúlyt. De ne csak a testi hatásokról tegyünk említést. A gerinctorna ugyanis a lelkünkre is jótékonyan hat. Növeli a testtudatosságot, segíti a test és a lélek egyensúlyba kerülését, emeli önbizalmunkat, javítja hangulatunkat.  Röviden fogalmazva harmóniát teremt kívül, belül.

Kinek ajánlott ez az edzésprogram?

Hosszasan beszélhetnénk arról, hogy kinek miért ajánlom a gerinctornát, de abból többoldalas cikk születne. Így a rövid válasz erre a kérdésre, hogy nemre és korra való tekintet nélkül mindenkinek ajánlott ez a mozgásforma!  Gyerekeknek, fiataloknak, időseknek, férfiaknak, nőknek, ülőmunkát illetve fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, rendszeresen edzésre járóknak… egyszóval mindenkinek, aki szeretné még a testét és a gerincét sokáig, fájdalom nélkül, rendeltetésszerűen használni. Megelőzésre és rehabilitációra egyaránt jó.

Milyen gyakorlatokból épül fel az óra?

Az órán alkalmazott speciális mozgássorok a test tartóizmait célozzák meg: a gerinc melletti izmok, a medence és a váll izmainak átmozgatásával felélénkül ezeknek a területeknek a keringése, javul az oxigénellátása, felszabadulnak a letapadt izmok, ezáltal enyhül, megszűnik a hát- és derékfájás.

Az órán emellett kiemelt hangsúlyt kap a nyújtás, ezáltal helyreáll az izomegyensúly, izmaink rugalmasabbá, ellenállóbbá válnak, nő az ízületek mozgástartománya, mozgásunk pedig harmonikusabb, légiesebb lesz.

Az órán emellett kiemelt hangsúlyt kap a nyújtás, ezáltal helyreáll az izomegyensúly, izmaink rugalmasabbá, ellenállóbbá válnak, nő az ízületek mozgástartománya, mozgásunk pedig harmonikusabb, légiesebb lesz.

leirer_kriszta2
leirer_krisztia3-small